Since saya takde isu dan idea, hari ni saya suka-suka jer nak share resipi Mi Hailam yang my mommy perturunkan =) Sebenarnya untuk reference sendiri di masa hadapan supaya mommy tak bising-bising bila saya asyik tanya berkali-kali setiap kali nak masak.
Bahan A:
- setengah bungkus mi kuning dibasuh dan ditoskan.
- daging lembu dihiris.
- Udang.
- Tauge.
- Kicap manis.
- Sos tomato.
- 5 ulas bawang putih ditumbuk halus.
- Bancuhan tepung jagung.
Bahan B (perlu ditumbuk bersama):
- 4 ulas bawang merah.
- hujung sudu jintan manis.
- setengah sudu lada hitam.
- 2 kuntum bunga lawang.
- 1 batang kulit kayu manis.
- 3 hiris halia.
- 7 biji cili padi.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
3. Masuk kan bahan B seketika dan masuk kan secawan air. Biarkan mereneh.
4. Masuk kan daging, biar sehingga daging empuk.
5. Masuk kan udang, biar hingga masak seketika.
6. Masuk kan kicap manis dan satu sudu sos tomato.
7. Campurkan 2 sudu bancuhan tepung jagung untuk memekat kan kuah.
8. Masuk kan mi dan tauge, serta perasakan dgn garam. Angkat setelah mi masak.
Kalau nak tengok gambar, ada di previous entry =)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
sebab tk kesampaian nk mkn kat rumah miya itu hari, kak ina dah copy resepi ni, kalau rajin, esok2 kak ina buat ye :)
Post a Comment