Wednesday, August 24, 2011

Price tag - shila Amzah



Do you guys LIKE it? The only thing I like is her hair fringe. ngehehee..

Monday, August 22, 2011

out of SHAPE.

Ai sudah takde mood mahu raya.
Sebab baju raya ai BURUK giler hokey..
Sebenarnya bukan kain tu yang buruk tapi design baju yang tailor buat yang BURUK.
Saya tak suka!!

Design baju raya saya bukan susah mana pun.
Baju kurung modern jer..
Tapi sebab tailor tu tak pandai jahit, dah jadi kembang semacam.
Menyampah.

Sebelum ni, I tempah baju pada my sis-in-law punya mom.
Tapi time I nak tempah hari tu, tukang jahit dia balik bangla.
So tak dapat la nak tempah pada her mom.
Then, my sis cadangkan satu kedai ni di Kompleks Campbell, opposite Sogo.
My sis puas hati dengan tempat ni.

So, I just try la kan.
My sis cakap, time ambil baju, if ada yang tak kena, that tailor akan betulkan.
So tadi time cuba baju tu, memang rasa tak kena.
Baju kurung modern yang out of shape.
I admit yang time ambil ukuran, my body was quite BIG.
Tapi dia cakap boleh betulkan on the spot.
I minta la dia kecilkan sket sebab obviously baju tu dah jadi besar gila.
I dah kecil sebab puasa. hikhikhik.

Tapi tailor tu cakap it will takes time.
Dia minta I betulkan di Ipoh jer. Wut the...
Bukan salah I ambil baju tu lambat.
Bukan salah I hantar tempah baju tu lambat..
In fact, I hantar tempah on April.
Baru hari ni siap.
GERAM.

So siapa yang nak pakai baju besar tu skrang?? cuba citer.huh.

p/s: harga tempahan sahaja rm300. Patut tak I marah?

Saturday, August 20, 2011

Kuewtiow Goreng Pedas

The recipe...

Bahan-bahan:
setengah packet kuewtiow (dileraikan dan dibasuh)
5 biji bawang putih (ditumbuk halus)
20 tangkai cili kering (dikisar halus bersama bawang besar dan belacan)
daun kuchai
tauge
udang sederhana besar
secawan isi kerang
sos cili (2 sudu)
kicap manis
serbuk ikan bilis Tumix

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masuk kan bawang putih dan goreng hingga naik bau.
2. Masuk kan cili kering kisar dan goreng hingga masak dan pecah minyak. Tambahkan setengah sudu serbuk ikan bilis Tumix.
3. Masuk kan udang dan biar hingga udang masak.
4. Tambah kan 2 sudu sos cili dan kacau rata. Setelah itu, masuk kan kerang. Kerang tidak perlu dimasak lama.
5. Masuk kan kuewtiow, daun kuchai dan tauge. Gaul rata.
6. Tambahkan kicap manis secukup rasa dan gaul hingga kuewtiow masak. Siap dihidangkan =)

Done.

Untuk berbuka hari ini I masak nasi minyak. Digandingkan bersama ayam masak merah dan daging goreng ala 'Kaprau". This is my first time masak daging camtu. Resepi pun ambil dari blog jer..

Husband makan laju dan bertambah-tambah but why la, I tak lalu nak makan pulak ni?? Siap rasa nak muntah. wuwuwu...

Bersahur.

Helo.
Kalau dikira hari ni telah masuk 20 Ramadhan kan.
When I blogwalking, I can see ramai yang telah mula buat biskut-biskut raya.
But not for me.. Saya memang tak pernah lagi mencuba untuk buat biskut raya.
Dari dulu lagi, my mom akan order sahaja biskut-biskut raya dari kawan-kawan..
So, I pun tahun ini sama seperti tahun lepas, telah order juga kuih raya dari kawan-kawan. hee..

Pagi tadi you all bersahur apa?
As for myself, I akan bersahur during weekend sahaja.
Hari-hari lain saya akan bangun untuk minum air dan selepas itu sambung tidor.
Maklumlah, husband jauh. Jadi hanya perlu sediakan sahur semasa cuti sahaja ;)

As untuk hari ni, I masak kan husband kuewtiow goreng kerang.
Semalam bila sampai jer ke putrajaya central, terus ke pasar malam persint 2 untuk membeli stok barang-barang basah.
Kebetulan ada kerang di gerai makanan laut so I pun beli jelah.
The problem with kerang is when you wanna separate the shell.
I memang menyampah betul lah sebab kuku boleh jadi terhakis dan buruk. huh.
I learn somewhere, kalau nak senang kopek isi kerang, cucur air panas dulu atas kerang-kerang tersebut.
Once kerang dah mati, easier la untuk kopek isi kerang.
But not as easier as kopek kerang rebus yang memang dah sah-sah mulut dia ternganga jer.
Still effect my nails..

So, here is the picture..


I like this type of kuewtiow very much sebab rasanya tidak manis seperti char kuewtiow.
Kuewtiow yang saya masak ni memang ada element pedas di dalam nya. But not so pedas for my toungue.
Husband kata pedas. Daddy pun kata pedas. Tapi sedap. Kata mereka lah. hee..
Do you want the recipe?

Monday, August 15, 2011

Hanya Kerana Sushi.

Dari awal Ramadhan lagi I dah mengidam nak makan Sushi.
Tapi macam tak appropriate pulak nak berbuka dengan Sushi sahaja kan.
So hajat untuk memakan Sushi tu, terpendam jelah..

Yesterday, masa ke Jusco Ipoh seeking for Baju Melayu hijau puncuk pisang, terus laju melangkah ke Sushi King =)
We did not dine in, take away jer. Konon-konon untuk makan selepas terawikh.
Puas sangat hati saya bila dapat membeli ini...


softshell crab roll.

Hanya dengan harga rm6 untuk 2 set. Murah kan? Before this, satu set was rm5.
Kerana Sushi King tengah buat promotion sempena summer.
Dan ada lagi few types of Sushi yang I beli. Seronok.
Dalam kereta asyik pegang je plastic bag sushi tu. Macam lah pregnant pulak nya.

Bila dah balik rumah, tengok-tengok mummy masak banyak sangat juadah berbuka.
Oh NO. My mom buat mee rebus. Hidangan untuk nasi putih pula ialah gulai tempoyak ikan jelawat, ketam bercili dan kerabu pucuk paku.
Semuanya favorite I tu.
Dah mula risau takut tak termakan semua.hee..

In the end...
Kenyang sampai bersandar okie ;p

Tuesday, August 9, 2011

Janji

helo.
I feel quite happy today =)
Puan Pengetua sudi untuk meluluskan pertukaran saya. alhamdulillah..
Walaupun beliau seperti ralat hati untuk melepaskan saya, "I like the way you work", katanya.
Tapi janji tetap janji. Beliau tidak melepaskan saya dipertengahan tahun yang lalu dan berjanji untuk meluluskan sewaktu pertukaran akhir tahun ini.
"I'm happy to work here with you but I need to live with my husband", balas saya pula.
Maka, langkah pertama telah berjaya. Puan Pengetua mengotakan janji nya.
Sekarang bergantung kepada kelulusan dari JPN Perak dan kekosongan di tempat yang dipohon.
Kalian doakan saya okie. Di mana lagi tempat seorang isteri jika bukan di sisi suaminya..



That is husband's favorite magazine for now, MONOCLE. As for the wife, lagi prefer membaca komik.hee..

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan ke-6 1432

Helo.
First of all, kita nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan. Terlambat siket je. ehee.
Sedar tak sedar, pejam celik, dah hari keenam pun penganut Islam berpuasa.
Tapi baru hari ni kita berpeluang masak juadah berbuka for the husband =)
Sebab last week, husband yang pulang ke Ipoh untuk menyambut puasa with the families.

So, untuk berbuka hari ni kita telah masak kan husband's favourite food.
Cuba teka apa dia..?

Ni kita kasi clue...


sayur sampingan for the main dish. Dah dapat teka tak??
Selain daripada timun, salad dan tomato, hari ni kita terlebih rajin untuk buat satu lagi jenis sayur sampingan for the main dish which is...


tauge ala-ala the chicken rice shop ;p
kita rajin nak buat pun sebab sangat senang, tak perlu letak atas stove pun. Beside, ada tauge yang banyak dalam fridge, lebihan buat masak mee goreng untuk sahur pagi tadi..
Kita google jer resepi nya. Not bad lah..

Then, petang tadi tiba-tiba jer husband cakap nak kuih. Kita suruh jer dia beli kat bazar, kan senang.
Tapi husband nak kuih yang kita buat. aii.. mengidam kah? ehehee..
Kita reti buat cucur udang je kot. Kuih yang fancy2 tu, mana lah reti. Tak pernah cuba langsung.
Publish status kt facebook, ada yang suggest kita buat agar-agar. So, cuba jelah buat.
Kalau perati betul2 ada picture agar-agar tu kt atas. BURUK giler kan? huh.

by the way, dah dapat teka apakah main dish nya?
Kita tak ambil la pulak gambar NASI AYAM itu. hehee.