Saturday, August 20, 2011

Bersahur.

Helo.
Kalau dikira hari ni telah masuk 20 Ramadhan kan.
When I blogwalking, I can see ramai yang telah mula buat biskut-biskut raya.
But not for me.. Saya memang tak pernah lagi mencuba untuk buat biskut raya.
Dari dulu lagi, my mom akan order sahaja biskut-biskut raya dari kawan-kawan..
So, I pun tahun ini sama seperti tahun lepas, telah order juga kuih raya dari kawan-kawan. hee..

Pagi tadi you all bersahur apa?
As for myself, I akan bersahur during weekend sahaja.
Hari-hari lain saya akan bangun untuk minum air dan selepas itu sambung tidor.
Maklumlah, husband jauh. Jadi hanya perlu sediakan sahur semasa cuti sahaja ;)

As untuk hari ni, I masak kan husband kuewtiow goreng kerang.
Semalam bila sampai jer ke putrajaya central, terus ke pasar malam persint 2 untuk membeli stok barang-barang basah.
Kebetulan ada kerang di gerai makanan laut so I pun beli jelah.
The problem with kerang is when you wanna separate the shell.
I memang menyampah betul lah sebab kuku boleh jadi terhakis dan buruk. huh.
I learn somewhere, kalau nak senang kopek isi kerang, cucur air panas dulu atas kerang-kerang tersebut.
Once kerang dah mati, easier la untuk kopek isi kerang.
But not as easier as kopek kerang rebus yang memang dah sah-sah mulut dia ternganga jer.
Still effect my nails..

So, here is the picture..


I like this type of kuewtiow very much sebab rasanya tidak manis seperti char kuewtiow.
Kuewtiow yang saya masak ni memang ada element pedas di dalam nya. But not so pedas for my toungue.
Husband kata pedas. Daddy pun kata pedas. Tapi sedap. Kata mereka lah. hee..
Do you want the recipe?

2 comments:

bedah said...

YES, please!

rahmat hidayat said...

ehhhh enaknye makan sahur lauk macam tu.... sory ai nak belajar bahase melayu, boleh tak????