The recipe...
Bahan-bahan:
setengah packet kuewtiow (dileraikan dan dibasuh)
5 biji bawang putih (ditumbuk halus)
20 tangkai cili kering (dikisar halus bersama bawang besar dan belacan)
daun kuchai
tauge
udang sederhana besar
secawan isi kerang
sos cili (2 sudu)
kicap manis
serbuk ikan bilis Tumix
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masuk kan bawang putih dan goreng hingga naik bau.
2. Masuk kan cili kering kisar dan goreng hingga masak dan pecah minyak. Tambahkan setengah sudu serbuk ikan bilis Tumix.
3. Masuk kan udang dan biar hingga udang masak.
4. Tambah kan 2 sudu sos cili dan kacau rata. Setelah itu, masuk kan kerang. Kerang tidak perlu dimasak lama.
5. Masuk kan kuewtiow, daun kuchai dan tauge. Gaul rata.
6. Tambahkan kicap manis secukup rasa dan gaul hingga kuewtiow masak. Siap dihidangkan =)
Done.
Untuk berbuka hari ini I masak nasi minyak. Digandingkan bersama ayam masak merah dan daging goreng ala 'Kaprau". This is my first time masak daging camtu. Resepi pun ambil dari blog jer..
Husband makan laju dan bertambah-tambah but why la, I tak lalu nak makan pulak ni?? Siap rasa nak muntah. wuwuwu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment